Patterns of nocturnal bird migration in southern Mexico
Sergio A. Cabrera-Cruz(a) (b) , Todd J. Mabee(c) , Rafael Villegas-Patraca(a) ⁎ ✉
Abstract
Keywords:
Patrones de migración nocturna de aves en el sur de México
Resumen
El istmo de Tehuantepec es la masa continental más estrecha entre el golfo de México y el océano Pacífico. Es conocido como sitio de descanso y corredor migratorio importante para aves migratorias neárticas-neotropicales. Nosotros caracterizamos la migración nocturna de aves en la vertiente del Pacífico del istmo utilizando un radar marino e identificamos especies utilizando puntos de conteo diurnos, durante 5 temporadas migratorias de otoño (2009-2013) desde distintos parques eólicos en operación y propuestos. Encontramos diferencias significativas en la tasa de flujo migratorio, direcciones y alturas de vuelo entre años y sitios, pero también encontramos patrones de similitud incluyendo direcciones de vuelo hacia el sureste cada temporada; tasas de flujo migratorio teniendo un pico 3-4 h después de la puesta del sol y disminuyendo después; alturas de vuelo incrementando a lo largo de la noche; alturas de vuelo promedio en cada temporada fluctuando entre ∼520 y ∼720 m sobre el nivel del suelo, y < 7% de los blancos detectados volando por debajo de 100 m sobre el nivel del suelo. Nuestros datos sugieren que la actividad migratoria se inicia a mediados de septiembre y tiene un pico a mediados de octubre. Identificamos 58 especies de aves que tienen hábitos migratorios nocturnos. Los estudios sobre migración nocturna de aves son importantes para entender posibles impactos de parques eólicos.
Palabras clave:
Introduction
Almost half of the bird species that inhabit the US travel south to winter in the Neotropics every year ( Rappole, Morton, Lovejoy, & Ruos, 1983 ). These include a wide range of taxonomic groups, from small passerines that depend on powered flight to raptors that use thermal wind updrafts for soaring flights ( Gill, 2007 ). Differences in flight style between these 2 groups of birds are related to the time of day used for migration: while soaring birds (e.g., raptors) almost always migrate during daytime, powered fliers (e.g., passerines) are predominantly nocturnal migrants ( Kerlinger, 1995). Some migratory flyways used by Nearctic-Neotropical nocturnal migrants converge at the Isthmus of Tehuantepec (UNEP, 2009), the narrowest landmass between the Gulf of Mexico (GOM) and the Pacific Ocean (∼220 km at its narrowest stretch). Located in southern Mexico, the Isthmus of Tehuantepec has been considered “an avenue for migrants moving between North and South America”, and both the GOM and Pacific lowlands are thought to be “important wintering areas for North American migrants” ( Binford, 1989). The Isthmus of Tehuantepec is part of the transitional area between the Nearctic and Neotropical realms ( Ríos-Muñoz, 2013 ) with its local topography playing an important role in creating major differences between slopes. The Sierra Madre Oriental and Sierra Madre del Sur run parallel to the GOM and Pacific coastlines, respectively; these important ridgelines meet at the western side of the isthmus, continuing to the east under the name of Sierra Madre de Chiapas ( Barber & Klicka, 2010 ) after being interrupted by a low elevation gap known as Chivela Pass. One of the characteristics that define the identity of each slope is a gradient in barometric pressure, which is consistently higher in the GOM throughout the year ( Steenburgh, Schultz, & Colle, 1998 ). This promotes a constant flow of wind toward the Pacific through the Chivela Pass ( Chelton, Freilich, & Esbensen, 2000 ), creating a rain shadow on the northward side of the mountain range, and promoting the establishment of rain forests in the GOM side of the isthmus ( Rzedowski, 1990 ). In contrast, the Pacific side is characterized by a dryer climate and tropical deciduous forests ( Conabio, 1998). In the last decade, the Pacific side of the isthmus has gained much relevance due to its high potential for wind-energy production ( Alemán-Nava et al., 2014; Elliott et al., 2003; Jaramillo & Borja, 2004 ), promoting avian studies on different topics ( Villegas-Patraca, Cabrera-Cruz, & Herrera-Alsina, 2014; Villegas-Patraca, MacGregor-Fors, et al., 2012; Villegas-Patraca, Macías-Sánchez, Macgregor-Fors, & Muñoz-Robles, 2012 ), but few have been published regarding the flow of nocturnal migrants. Cabrera-Cruz, Mabee, and Villegas-Patraca (2013a) published the first reports on nocturnal bird migration for the area, derived from radar observations made from a single site during one fall season, but with no information on the species migrating through the area. The objective of this study is to describe the patterns of nocturnal migratory traffic rates (MTR), defined as the number of targets passing across 1 km of migratory front per hour (targets/km/h), flight directions, flight altitudes, and species of nocturnal migrants observed from the Pacific side of the Isthmus of Tehuantepec, within one of the most important Wind Resource Areas of Mexico ( Alemán-Nava et al., 2014 ). For this, we used data collected with a single marine radar unit and point counts during 5 consecutive fall seasons (2009–2013), from different operational or proposed wind farms, under request by different wind-energy companies that were required to carry out environmental studies by the environmental authorities of Mexico. This work also aims to make public information that otherwise would remain in gray literature, informing society, conservation organizations, decision makers, and others interested in bird migration in the region.Materials and methods
We studied bird migration from different sites within the Wind Resource Area of the Isthmus of Tehuantepec, an area that extends from the Pacific Ocean coast northward approximately 60 km, and approximately 60 km to 80 km from east to west (Elliott et al., 2003 ), centered approximately around the town of La Ventosa. The main vegetation type is a matrix of pastureland, sorghum crops, and fragments of tropical deciduous forest, which was the original vegetation type in the area ( Muñoz-Jiménez, 2014). We monitored nocturnal bird migration with the aid of a marine radar adapted as a mobile unit, operating during a different number of nights throughout 5 fall migratory seasons (2009–2013), and identified bird species with morning point counts. Our study sites were distributed around ∼17 km route of coastal plain, delimited to the north by the Tolistoque ridgeline and to the south by the Laguna Superior ( Fig. 1 ). Radar monitoring stations were located in flat terrain either within operational or proposed wind farms and in sites where surrounding vegetation acted as a partial radar fence to reduce ground clutter contamination.| Year | Site | Sampling effort | Dates |
|---|---|---|---|
| 2011 | Alesco | Six surveys of 6 or 8points/survey | Sep 10, 13; Oct 8, 9, 14, 15 |
| 2012 | Bii Nee Stipa a | Two surveys of 32points/survey | Oct 31; Nov 30 |
| La Venta 3 b | Three surveys of 36, 12 and 48points/survey | Oct 28; Nov 1, 4 | |
| La Ventosa c | Three surveys of 48, 30 and 18points/survey | Oct 29; Nov 7, 9 | |
| Alesco | Fifteen surveys of 2, 4, 6, 8, 12 and 14 points/survey | Aug 2–4, 6, 8, 10, 12, 13 | |
| 2013 | La Venta 3 b | Three surveys with 36, 12 and 48points/survey | Oct 1, 16, 18, 22, 24 |
| Bii Nee Stipa a | Five surveys of 32points/survey | Oct 1, 16, 18, 22, 24 |
Results
During the 5 fall seasons and at all sites, most recorded targets were flying to the southeast ( Fig. 1, Table 2 ), with a high concentration around the mean direction (mean flight direction with all sites and years pooled = 131°, r = 0.75, N = 27,842 radar targets). Seasonal mean flight direction was different among the 4 years monitored from La Venta II (2009 and 2011–2013; F 3, 7200 = 47.47, p < 0.001) and the 2 years monitored from Oaxaca 1 (2011 and 2013; F 1, 2933 = 50.25, p < 0.001, Table 2 ). It was also different among the 3 monitoring sites of 2011 ( F 2, 3485 = 193.57, p < 0.001), the 2 sites of 2012 ( F 1, 11651 = 362.47, p < 0.001) and the 3 sites of 2013 ( F 2, 6697 = 202.39, p < 0.001; Table 2). Table 2 Mean seasonal values of flight direction, migratory traffic rate, and flight altitude for all years and sites (±1 SE). Under flight direction, r = length of the mean vector or concentration parameter, and N = number of targets sampled. Min and Max are seasonal means for each site.| Year | Site | Flight direction (°) | MTR (targets/km/h) | Flight altitude (m asl) | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Mean (μ) | r | N | Mean | Min | Max | Mean | Min | Max | ||
| 2009 | La Venta II | 152.3±0.88 | 0.7 | 1,337 | 14.3±0.7 | 4 | 30 | 635.9±4.5 | 530 | 840 |
| 2010 | Union Fenosa | 136.0±0.70 | 0.8 | 4,364 | 83.5±3.7 | 27 | 158 | 524.9±3.3 | 403 | 756 |
| 2011 | Alesco | 124.0±0.49 | 0.9 | 1,755 | 64.1±4.1 | 30 | 95 | 659.7±6.7 | 584.2 | 882 |
| La Venta II | 147.9±0.72 | 0.7 | 678 | 27.4±1.7 | 16 | 42 | 628.5±6.6 | 483.8 | 825 | |
| Oaxaca 1 | 116.6±0.52 | 0.8 | 1,055 | 48.8±3.8 | 12 | 79 | 719.6±7.8 | 596.5 | 835 | |
| 2012 | La Venta II | 141.3±0.66 | 0.8 | 4,814 | 174.0±10.5 | 38 | 302 | 568.7±4.9 | 452.0 | 732 |
| Peñoles | 126.1±0.80 | 0.8 | 6,839 | 196.9±9.8 | 26 | 362 | 621.5±3.5 | 536.4 | 755 | |
| 2013 | C.E. Santo Domingo | 110.5±0.68 | 0.8 | 2,486 | 133.0±10.3 | 53 | 234 | 549.9±5.2 | 383.7 | 796 |
| La Venta II | 132.5±0.72 | 0.7 | 2,401 | 153.8±11.5 | 79 | 261 | 614.0±5.9 | 498.6 | 697 | |
| Oaxaca 1 | 130.7±0.84 | 0.7 | 2,113 | 131.5±9.3 | 83 | 202 | 569.7±6.3 | 528.0 | 726 | |
Migratory traffic rates (MTR) . Seasonal mean MTR varied significantly among years ( F 4, 547 =487.2; p <0.001, Fig. 3) ranging from ∼14 targets/km/h in 2009 to ∼197 targets/km/h in 2012 (Table 2 ). Mean nightly MTR varied significantly among nights in every year ( Table 3, Fig. 4 ). Despite the different magnitude in MTR among years, data from 2012 suggest that migratory activity in the region began in mid-September, and peaked during mid-October (2009, 2010, 2013) or early November (2011, 2012; Fig. 4 ). Except for 2009, there was a typical curve in the migratory flow along the night, with MTR peaking ∼3–4 h after sunset, and declining thereafter ( Fig. 5).
Mean migratory traffic rates by year± 1 SE. Data from years with multiple sites (i.e., 2011, 2012, and 2013) were pooled.
Comparisons of mean migratory traffic rate (targets/km/h) and mean flight altitudes among nights within years. Standard Errors (SE) are shown in parenthesis. N =number of nights surveyed; p <0.001 in all cases.
| Year | Migratory traffic rate (MTR) | Flight altitudes (m) | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| N | Mean (SE) | F df | N | Mean (SE) | F df | |
| 2009 | 30 | 14.3 (0.7) | F 1, 29 =145.4 | 28 | 635.9 (5.5) | F 1, 27 =2,735.8 |
| 2010 | 20 | 83.5 (3.7) | F 1, 19 =77.3 | 21 | 524.9 (3.3) | F 1, 20 =561.7 |
| 2011 | 25 | 47.3 (2.3) | F 1, 24 =96.4 | 26 | 664.8 (4.0) | F 1, 25 =836.5 |
| 2012 | 36 | 187.6 (7.2) | F 1, 35 =135.3 | 34 | 603.3 (2.9) | F 1, 33 =1,233.1 |
| 2013 | 22 | 139.5 (6.1) | F 1, 21 =90.5 | 21 | 577.1 (3.3) | F 1, 20 =682.0 |
Mean migratory traffic rate+ SE by date for each of the seasons from different monitoring sites on the Pacific side of the Isthmus of Tehuantepec. 2009 = La Venta II (always black bars), 2010 =Union Fenosa, 2011= Oaxaca 1 (dark gray), La Venta II, Alesco (light gray), 2012 = La Venta II, Peñoles (light gray); and 2013 = La Venta II, Santo Domingo (light gray), Oaxaca 1 (dark gray).
Each season, >50% of targets detected in vertical mode were concentrated between 200 and 600 m agl, and< 5% on average (range 1.1–6.1%) flew below 100 m agl (Table 4, Fig. 6 ). Seasonal mean flight altitudes were always >500 m agl (Table 2 ). Mean flight altitudes were significantly different among all years, except between 2012 and 2013 ( z =1.15, p = 0.775). Mean nightly flight altitudes varied significantly among nights each season ( Table 3, Fig. 7 ). Every year; however, there was a pattern of increasing flight altitudes through the night and a variable pattern of increasing or decreasing at the end of our sampling period ( Fig. 8).
Number and percentage of targets detected by 100 m-flight altitude categories by year.
| Altitude range (m) | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | |||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| N | % | N | % | N | % | N | % | N | % | |
| 1–100 | 88 | 2.1 | 510 | 6.1 | 73 | 1.1 | 563 | 4.4 | 472 | 4.8 |
| 101–200 | 269 | 6.4 | 932 | 11.1 | 437 | 6.5 | 1,001 | 7.8 | 964 | 9.7 |
| 201–300 | 339 | 8.0 | 917 | 11.0 | 634 | 9.4 | 1,174 | 9.1 | 1,022 | 10.3 |
| 301–400 | 397 | 9.4 | 933 | 11.2 | 628 | 9.4 | 1,301 | 10.1 | 1,071 | 10.8 |
| 401–500 | 370 | 8.8 | 956 | 11.4 | 631 | 9.4 | 1,373 | 10.6 | 1,018 | 10.3 |
| 501–600 | 522 | 12.4 | 948 | 11.3 | 628 | 9.4 | 1,318 | 10.2 | 1,003 | 10.1 |
| 601–700 | 514 | 12.2 | 809 | 9.7 | 699 | 10.4 | 1,282 | 9.9 | 954 | 9.6 |
| 701–800 | 488 | 11.6 | 713 | 8.5 | 600 | 8.9 | 1,204 | 9.3 | 838 | 8.5 |
| 801–900 | 404 | 9.6 | 539 | 6.4 | 586 | 8.7 | 1,051 | 8.1 | 684 | 6.9 |
| 901–1,000 | 329 | 7.8 | 412 | 4.9 | 552 | 8.2 | 841 | 6.5 | 558 | 5.6 |
| 1,001–1,100 | 219 | 5.2 | 288 | 3.4 | 439 | 6.5 | 706 | 5.5 | 476 | 4.8 |
| 1,101–1,200 | 142 | 3.4 | 221 | 2.6 | 362 | 5.4 | 496 | 3.8 | 375 | 3.8 |
| 1,201–1,300 | 94 | 2.2 | 101 | 1.2 | 261 | 3.9 | 360 | 2.8 | 256 | 2.6 |
| 1,301–1,400 | 40 | 0.9 | 72 | 0.9 | 148 | 2.2 | 193 | 1.5 | 163 | 1.6 |
| 1,401–1,500 | 4 | 0.1 | 16 | 0.2 | 36 | 0.5 | 38 | 0.3 | 46 | 0.5 |
| Total | 4,219 | 100 | 8,367 | 100 | 6,714 | 100 | 12,901 | 100 | 9,900 | 100 |
From observations made in 5 different wind farms, we compiled a list of 58 bird species known to have nocturnal migratory habits. Families best represented were Parulidae (13 species) and Scolopacidae (12 species). The most abundant species was the Dickcissel ( Spiza americana ), followed by the Scissor-tailed Flycatcher ( Tyrannus forficatus; Table 5).
Absolute count of individual bird species with nocturnal migratory habits observed from different wind farms in the Pacific side of the Isthmus of Tehuantepec. Counts are combined from point counts across different years. Species are arranged from the most to the least abundant. BNS =Bii Nee Stipa, LVII=La Venta II, LV3=La Venta 3.
| Family | Species | BNS | LVII | LV3 | Ventosa | Alesco | Total |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Cardinalidae | Spiza americana | 68 | 3,292 | 214 | 106 | 563 | 4,243 |
| Tyrannidae | Tyrannus forficatus | 352 | 3,167 | 372 | 292 | 4,183 | |
| Parulidae | Setophaga petechia | 59 | 418 | 64 | 78 | 3 | 622 |
| Icteridae | Molothrus ater | 355 | 355 | ||||
| Emberizidae | Chondestes grammacus | 52 | 16 | 21 | 134 | 223 | |
| Charadriidae | Charadrius vociferus | 13 | 95 | 53 | 19 | 180 | |
| Icteridae | Icterus spurius | 3 | 78 | 10 | 4 | 3 | 98 |
| Scolopacidae | Calidris minutilla | 6 | 60 | 66 | |||
| Tyrannidae | Tyrannus tyrannus | 53 | 53 | ||||
| Anatidae | Anas discors | 47 | 47 | ||||
| Cardinalidae | Passerina cyanea | 34 | 6 | 40 | |||
| Scolopacidae | Tringa solitaria | 9 | 25 | 34 | |||
| Emberizidae | Ammodramus savannarum | 11 | 8 | 9 | 2 | 30 | |
| Polioptilidae | Polioptila caerulea | 6 | 5 | 12 | 5 | 28 | |
| Scolopacidae | Calidris alba | 23 | 23 | ||||
| Caprimulgidae | Chordeiles minor | 21 | 21 | ||||
| Scolopacidae | Numenius phaeopus | 12 | 7 | 19 | |||
| Charadriidae | Charadrius semipalmatus | 14 | 14 | ||||
| Tyrannidae | Tyrannus verticalis | 7 | 3 | 2 | 12 | ||
| Parulidae | Icteria virens | 1 | 6 | 3 | 1 | 11 | |
| Icteridae | Icterus galbula | 8 | 2 | 10 | |||
| Scolopacidae | Phalaropus tricolor | 9 | 9 | ||||
| Cardinalidae | Passerina ciris | 6 | 2 | 8 | |||
| Parulidae | Cardellina pusilla | 8 | 8 | ||||
| Caprimulgidae | Chordeiles acutipennis | 7 | 7 | ||||
| Mimidae | Dumetella carolinensis | 5 | 1 | 6 | |||
| Vireonidae | Vireo griseus | 6 | 6 | ||||
| Parulidae | Setophaga magnolia | 5 | 5 | ||||
| Cuculidae | Coccyzus americanus | 4 | 4 | ||||
| Scolopacidae | Tringa semipalmata | 4 | 4 | ||||
| Parulidae | Cardellina canadensis | 4 | 4 | ||||
| Turdidae | Catharus ustulatus | 4 | 4 | ||||
| Parulidae | Setophaga ruticilla | 4 | 4 | ||||
| Scolopacidae | Actitis macularius | 1 | 1 | 1 | 3 | ||
| Scolopacidae | Calidris himantopus | 3 | 3 | ||||
| Scolopacidae | Calidris mauri | 3 | 3 | ||||
| Parulidae | Mniotilta varia | 1 | 1 | 2 | |||
| Scolopacidae | Limosa fedoa | 2 | 2 | ||||
| Ardeidae | Nycticorax nycticorax | 2 | 2 | ||||
| Parulidae | Setophaga citrina | 2 | 2 | ||||
| Parulidae | Oreothlypis celata | 1 | 1 | 2 | |||
| Tyrannidae | Empidonax minimus | 1 | 1 | ||||
| Scolopacidae | Limnodromus scolopaceus | 1 | 1 | ||||
| Cardinalidae | Pheucticus ludovicianus | 1 | 1 | ||||
| Cardinalidae | Piranga ludoviciana | 1 | 1 | ||||
| Cardinalidae | Piranga rubra | 1 | 1 | ||||
| Parulidae | Setophaga americana | 1 | 1 | ||||
| Parulidae | Setophaga coronata | 1 | 1 | ||||
| Scolopacidae | Tringa flavipes | 1 | 1 | ||||
| Caprimulgidae | Antrastotomus carolinensis | 1 | 1 | ||||
| Tyrannidae | Contopus sordidulus | 1 | 1 | ||||
| Tyrannidae | Contopus virens | 1 | 1 | ||||
| Ardeidae | Egretta tricolor | 1 | 1 | ||||
| Tyrannidae | Empidonax traillii | 1 | 1 | ||||
| Parulidae | Geothlypis formosa | 1 | 1 | ||||
| Vireonidae | Vireo gilvus | 1 | 1 | ||||
| Vireonidae | Vireo solitarius | 1 | 1 | ||||
| Parulidae | Setophaga virens | 1 | 1 | ||||
| Total | 567 | 7,689 | 698 | 716 | 747 | 10,417 | |
Discussion
Countries in Central America are the center of winter distribution for Nearctic migrants ( Rappole et al., 1983 ) consequently a southwards flight direction is expected during the fall migratory season in the Northern hemisphere. Faaborg et al. (2010) stated that the geographical position of South America to the east of North America results in many long-distance migrants heading southeast in the fall. Consistent with this, the mean flight directions we recorded were toward the southeast each season, with a concentration parameter always ≥0.6, indicating a strong directionality of the detected targets, as noted previously for the region ( Cabrera-Cruz et al., 2013a).
However, seasonal mean flight directions were statistically different among sites within the same season and among sites across years but differed ≤20° in both cases. Mean directions headed toward the Pacific coastline, which might work as a leading line for migrating birds as it would not deviate them greatly from their direction of migration ( Bruderer & Liechti, 1998 ). We consider that the significant statistical differences may not be biologically relevant within our study area, but a product of our large sample sizes (Royall, 1986 ). Furthermore, we consider that the differences in flight directions among sites within the same season might be explained locally by the different developmental status of the wind farms we worked in, or by the different number and arrangement of wind turbines ( Desholm & Kahlert, 2005; Drewitt & Langston, 2006 ).
Migratory traffic rate (MTR) . Considering that the Atlantic side of the isthmus is known to offer important refueling opportunities during stopover ( Winker, 1995b ) and that the isthmus is considered an avenue for migrants between the Atlantic and the Pacific slopes ( Binford, 1989 ), we expected a high MTR in our study area, but from a continental perspective, our MTRs were lower than most others reported in some fall migratory studies done in eastern North America (NA) with a comparable method, including West Virginia (199–241 targets/km/h [ Mabee et al., 2006 ]) and New York and Pennsylvania (>300–400 targets/km/h [Johnston et al., 2013 ] and references therein). Nevertheless, our 2010–2013 MTR were higher than the MTR reported by Mabee and Cooper (2004) for 2 sites in western NA in northeastern Oregon and southeastern Washington (17–28 targets/km/h).
Lower MTRs in the isthmus than in some of the above cited locations in NA may be at least partially explained by its southern location: while almost 50% of bird species inhabiting NA spend the winter in the Neotropics, it has been suggested that Western Mexico is the exclusive wintering location for the majority of western North American long-distance migratory land birds ( Hutto, 1992 ). Hence it may be expected for the migratory flow to be lower because at least some migrants may have settled before reaching our study area, while some others might have followed a different route ( Jahn et al., 2013).
Although the duration of our field seasons and the number of days monitored each fall was different every year, we compared mean seasonal MTR derived from data collected only during October, reducing the associated variability. Nevertheless, mean MTRs were significantly different among years, with ∼37 targets/km/h as the lower difference in mean MTR between 2 consecutive years (2010 and 2011). The differences between our mean seasonal MTRs might be due to different reasons, including annual variation in populations, weather conditions (affecting the timing of migration), the different number of sites we monitored each season (affecting sampling effort) and their location. Given the nature of bird migration, which depends greatly on weather ( Richardson, 1978, 1990 ), we expected and found significant differences in our comparisons of mean MTR among nights in all years.
We started our observations in early-October (2009, 2013), late-September (2011) and mid-September (2012), within months reported by Winker (1995a) as having an important rate of capture of migrant passerines in the GOM side of the isthmus. In contrast, our 2010 observations started in mid-October, after the peak of migratory activity on the GOM had passed. Although we are not sure that ‘GOM dates’ match with the migratory activity on the Pacific side of the isthmus, our results suggest higher migratory activity during October and early November, similar to the GOM side. What is less clear, however, is the typical level of activity early and late in the fall. Our observations in 2012 showed a lower level of activity during September, though; and in all seasons we ended our monitoring between 4 and 11 November, dates that coincided with an important drop in the rate of captures of migrant passerines in the Atlantic side ( Winker, 1995a ). Our results showed a decrease in MTR during early November in our 2009–2010 studies, and increase in MTR in the 2011 and 2012 studies, and a decreasing pattern in MTR in 2013 except for the last monitoring night when we recorded a sudden increase in mean MTR. Overall, our study suggests that the end of bird migration in the area is variable and might occur later in the season than was sampled during some years in our studies. Future studies would likely benefit from an earlier start (mid-September) and a later finish (mid to late November) to capture the full range of migratory movements.
Our mean MTR by session from 2010 to 2013 showed a similar pattern as other radar studies made with similar methods in fall migratory seasons, where target activity peaks after sunset (between 2130 and 2330, in this study), and declines thereafter ( Gauthreaux, 1971; Harmata et al., 2000; Mabee et al., 2006 ). Year 2009 was completely different, however, with the highest mean MTR recorded during the first session and the lowest during the second session, possibly due to observer error.
Romero-Centeno, Zavala-Hidalgo, Gallegos, and O’Brien (2003) and Jaramillo and Borja (2004) showed that the mean wind speed in the region increases dramatically from September through February. Hence, the observed significant differences in mean flight altitudes among years and among nights within seasons may be due to differences in wind conditions, as it has been observed that wind profiles highly affect the selection of optimal flight altitudes by nocturnal migrants ( Bruderer, Underhill, & Liechti, 1995; Dokter et al., 2011; Dokter, Shamoun-Baranes, Kemp, Tijm, & Holleman, 2013; Liechti, Klaassen, & Bruderer, 2000 ). Despite these differences, both seasonal and nightly mean flight altitudes were almost always >500 m agl. Although no data exist for comparison in Mexico, this pattern is similar to that recorded in other areas of North America where most targets have been observed between 200 and 600 m agl including central Alaska (77% of targets below 500 m agl. [Cooper & Ritchie, 1995 ]), northeastern Oregon (mean =606 and 647m agl for 2 study sites [Mabee & Cooper, 2004 ]), California (means ranged between 329 and 479 m agl across 4 sites [Johnston et al., 2013 ]), and West Virginia (mean =410m agl [Mabee et al., 2006 ]). Additionally, the seasonal percentage of targets flying at altitudes that could put them at risk of collision (≤100 m agl, considering this as the mean altitude of wind turbines in the area) was <5% during 4 out of 5 seasons.
Peak flight altitudes of nocturnal migrants have been reported to occur before or near midnight, declining slowly until dawn ( Mabee et al., 2006 ). In 4 of our 5 seasons, our mean flight altitudes peaked on the 4th or 5th session (2009, 2011–2013) and then decreased. There were ∼11 h of nocturnal conditions per night during the 5 sampled seasons of this study, with observations starting between 7 pm and 8 pm; hence, in our 6-h seasons, the mean peak flight altitude was around midnight.
Due to the importance of the GOM side of the isthmus for migratory passerines, Winker (1995a, 1995b, 1995c) and Shaw and Winker (2011) analyzed the movement and fat storage of 19 migrant species, 7 of which were not recorded on our point counts ( Cardellina citrina, Catharus minimus, Helmitheros vermivorus, Hylocichla mustelina, Myiarchus crinitus, Oporornis formosus, and Seiurus aurocapillus ). All of the species studied by the above authors were identified by Estrada and Coates-Estrada (2005) , who analyzed the diversity of migratory land birds in the GOM side of the isthmus, providing a list including 62 bird species with nocturnal migratory habits, 28 of which were identified in our point counts. Four of the species reported by Estrada and Coates-Estrada (2005) but not by us (S. aurocapillus, Parkesia noveboracensis, Vireo bellii, and V. flavifrons ), had been recorded previously in the Pacific side ( Hutto, 1992; Villegas-Patraca, MacGregor-Fors, et al., 2012 ).
Differences between bird species observed in the Atlantic and Pacific sides of the isthmus might be due to differences in migratory movements between birds from eastern and western NA ( Kelly & Hutto, 2005 ). All of the coincident species between the Atlantic side and this study (except for Charadrius vociferous ) are landbirds (mainly Parulidae, Tyranidae, Vireonidae and Cardinalidae), with the main differences arising from our inclusion of waterfowl, shorebird, and aquatic species (Anatidae, Scolopacidae and Ardeidae). However, there seems to be a high degree of movement from the GOM to the Pacific side during the fall migratory season.
Within our study area, Villegas-Patraca, MacGregor-Fors, et al. (2012) provided a list of 60 bird species recorded in La Venta II wind farm, including only 13 species with nocturnal migratory habits ( Contopus cooperi, Empidonax traillii, Empidonax minimus, T. forficatus, Vireo flavoviridis, Polioptila caerulea, P. noveboracensis, Setophaga petechia, Mniotilta varia, Cardellina pusilla, S. americana, Icterus spurius, and I. galbula). Only 1 of these species (P. noveboracensis ) was not observed in our point counts. Thus, our list includes a larger number of nocturnal migrants.
We acknowledge that there were several sources of variability in our data including: (1) the natural differences in migration characteristics among seasons, (2) differences in the surroundings of the monitoring sites (e.g., difference in forest cover among sites, distance to landscape features like ridgelines, water bodies, and towns), (3) the different developmental state of the study sites (i.e., pre- and post-construction), and (4) different extent of our observations. The first 3 points plus the significant differences we found in our comparisons of MTR and altitudes both among years and sites, suggest a need for specific studies to be made at every location where wind farms are being planned. We consider, however, that the statistical differences in flight directions and altitudes are not biologically meaningful but rather stem from our large sample sizes; hence it might be possible to use a single radar station for monitoring close sites. This might not be the case for MTRs, however, because the above mentioned differences in the surroundings of each site may influence not only the use of the area by migrant birds ( Madsen & Boertmann, 2008 ), but also their detectability by the radar, as the presence of large metallic structures (e.g., wind turbines) can create ground clutter which may decrease the ability to detect targets ( Larkin & Diehl, 2012 ), or obstruct radar signals/survey causing “shadow zones” where targets cannot be detected. Hence, it remains to be tested if the presence of wind farms, and their associated landscape features have an effect on the characteristics of bird migration in the area, something that would require a different study design (e.g., paired radar units).
Although Mexican laws require the wind-energy companies to carry out environmental assessments in order to authorize the construction of wind farms, as well as the monitoring of bird migration to keep track of environmental impacts, most of the information collected in the region has remained unavailable in unpublished reports. We consider that the results from such studies should be made public, as these contain not only the information that companies require to accomplish legal regulations, but also ecological data previously unknown for the region.
Acknowledgements
Authors wish to thank to the many field technicians that contributed collecting radar data, particularly to E. Ramírez-Almaza, R. López-Polanco, J.L. Ponce-Ramos, E. Hernández-Salazar and O. Muñoz-Jiménez. During 2008–2010, S.A.C.C. was supported with a scholarship from the Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología . We thank the Comisión Federal de Electricidad, Gas Natural Fenosa, Peñoles, and Alesco, who kindly allowed using part of their data for this publication. Thanks to G. Alva-Álvarez and M. Mora-Acosta who helped to make Figure 1 during different stages of this manuscript. Thanks to Gudmundur A. Gudmundsson for his comments on an earlier version of this manuscript, and to two anonymous reviewers for improving this final version.
References
Peer Review under the responsibility of Universidad Nacional Autónoma de México.
